top of page

Gamze Sarı | Işıl Katırcıoğlu

ESİNEVİ| VARLIK DERGİSİ


Varlık Dergisi 1933 yılından günümüze kadar yayın hayatına devam eden edebiyat ve sanat dergisidir. Cumhuriyet’in ilk yıllarından beri yayımlandığı için Türkiye tarihi açısından önemli bir yere sahiptir.


Planlanan mekanda Varlık Dergisi’nin yayın hayatı referans alınarak üst kottan alt kota inen sergi rampası tasarlanmıştır. Bu sergide Varlık Dergisi, Varlık Dergisi’ne katkıda bulunmuş kişiler ve yayın hayatında yaşanan önemli olayların tanıtılması düşünülmüştür. Ayrıca ziyaretçilerin Varlık Dergisi’nin sayılarına ulaşabilecekleri ve hatıra eşya alabilecekleri hediyelik eşya alanı düşünülmüştür. Geçmiş sayılarının da bulunduğu bi kütüphane, bireysel okuma alanları, bar ve toplu oturma alanları tasarlanmıştır.




GİRİŞ Mekanın girişinde kullanıcıları yönlendirmek için bir karşılama alanı bulunmaktadır. Sergi için bilet alan kullanıcılar merdivenden tekrar yukarı çıkacaklardır.

SERGİ ALANI Tasarlanan rampayı düşey aksta yukarıdan aşağıya doğru bir yönde inen kullanıcılar derginin tarihçesini ve dergi kapaklarını inceleyebilir, şairlerin sesinden şiirlerini dinleyebilirler.

HEDİYELİK EŞYA ALANI Bu alanda kullanıcılar derginin tüm sayılarına ulaşabilir ve derginin hediyelik ürünlerini satın alma fırsatı bulabilirler.

KÜTÜPHANE ALANI 1933'ten beri çıkmakta olan derginin arşivlendiği bu alanda kullanıcılar okumak istedikleri sayıyı alıp diledikleri gibi okuyabilirler.

BAR ALANI Kullanıcılar bar alanında bar önünde bir oturumda ve bu alana bağlı olarak bir kotla ilerleyen toplu oturum alanında oturarak dinlenebilirler.









bottom of page