top of page

Damla Taşdelen | Sinem Akgül

GEÇİT | Bir Anı Yaşatmak...

Proje kapsamında Atakule alışveriş merkezinde kule kısmında yer alan sergi evi tasarlanmıştır. Türklerin alışveriş kültürlerinden yola çıkılarak pasajların sergisi olması gerektiğini ve o mekanlara gidemeseler bile sergide deneyimlemek ve o anı yaşamak isteyecekleri ziyaretçilerimiz için özel alanlar tasarlanmıştır. Pasajlar en az iki sokağı birbirine bağlayan ve o alandan geçerek ulaşımı sağlanan aynı zamanda da alışverişlerini yapacakları dükkanların bulunduğu alanlardır. Mekan iki kütlenin üst üste binmesi ve geçit oluşturarak kurgulanmıştır. Geçit, pasajlarda bulunan dükkanların bir kısmının örnekleri canlandırılmış ve mekanın ziyaretçileri de içine çektiği alanlar tasarlanmıştır.




GEÇİT, Sahaf, Konfeksiyon ve Müzik alanlarının mekan canlandırmalarının bulunduğu ve gelen ziyaretçilerin eski pasajların içinden geçiyormuş hissi vermek ve o anı deneyimlemek, yaşatmak istenilmiştir. Mekanların malzeme kararlarına tamamen pasajlardan esinlenerek yapılmıştır.


DİJİTAL ARŞİV, Tasarlanan mekanda pasajlar hakkında bilgi araştırmak isteyen ziyaretçiler için kaynaklar yer almaktadır. Arşivimizde yer alan kaynaklar; Öğretim görevlisi Güliz Taşdemir, Öğretim görevlisi Merve Kurt Kıral'a aittir.


BAR, Bar alanında ziyaretçilerin rahatlıkla okuyabilecekleri gazete alanı ve içeceklerini içebilecekleri bir alan tasarlanmıştır. Ayrıca ziyaretçilerin getirdiklerini sergilemek için yer yer Geçici Sergi alanları tasarlanmıştır. Geçici sergilerde ziyaretçilerin daha önce pasajlardan aldıkları ve sergilenmesi için müzeye getirdikleri eşyaları yer almaktadır.


ASMA KAT, Anı sergileme bölümü yer almaktadır. Bu alanda ziyaretçilerin getirdiği fotoğrafların asıldığı ve diğer ziyaretçilerin bakıp anı canlandırdıkları alan olarak tasarlanmıştır. Paylaşılan fotoğraflar tamamen gelen ziyaretçilerin pasajlardan çekinmiş oldukları fotoğraflardır. Bu alanda ziyaretçileri sergiye dahil etmek istenmiştir.










bottom of page