top of page

G. Yudum Kolay | Zeliha Kamacı

ESİNEVİ | ŞEKERLEME

Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan şekerlemenin tarihine, "Tatlı Bir Yolculuk" ifadesinden aldığımız ilham ile kullanıcıya "yolculuk" kavramını hissettirmek üzerine tasarım yaklaşımı uygulanmıştır. "Yolculuk" hissi mekanda kullanıcıya belli güzergahlar üzerinden aktarılmaya çalışılmıştır. Şekere dair bilgilerin ve şekerlemenin kültürümüzdeki yerini izleyiciye interaktif ve eğlenceli yollarla aktarmayı hedefleyen "Şekerleme Müzesi" sergileme alanları ile birlikte atölye, kafe ve dinlenme alanları gibi bölümleri de içerisinde barındırmaktadır.





AKİDE: Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan Akide Şekeri, geçmişte askerlerin vatana bağlılığını gösterdikleri törenlerde, devletler arası anlaşma ve sözleşmelerde sunulan bir şekerleme olarak ortaya çıkmıştır. “Bağlılık ve sözleşme” anlamlarına gelen ismi ile sert yapısının, anlam ve yapı olarak bütünleştiği Akide Şekeri, şekerleme tarihine eşlik eden önemli bir iletişim aracı olmuştur.


MACUN: İyileştirici, şifa veren bitkisel bir ilaç olarak ortaya çıkan Macun Şekeri, zamanla sokaklarda satılan bir şekerleme olarak günümüzdeki haline evrilmiştir. Sokak satıcılarının şekerlemenin çeşitli renklerine ithafen söyledikleri ‘Allı Güllü’ ismi ile de anılmaktadır.


LOKUM: Etimolojisi ’boğaz rahatlatan’ anlamlarına gelen Lokum kelimesi, sert şekerlemelere alternatif olarak üretilmiştir. Lokumun üretimine bağlı olarak Türk Kahvesi tüketiminin de arttığı kaynaklarda belirtilmektedir.











bottom of page