top of page

Melissa Kaya | Özge Eraydın

ESİNEVİ | GIRGIR SOKAK

Gırgır dergisi 1972 yılında Oğuz Aral’ın öncülüğünde yayına başlayan,Türkiye’nin en çok satmış, ekol haline gelmiş mizah dergisidir. Dergi, döneminde çok popüler olup sokaktaki insanların ellerinde sıklıkla gırgır dergisine rastlanırdı. Mekanda da Gırgır’ın döneminin sokaklarında, halk arasında popüler olmasından yola çıkılarak bir sokak estetiği yaratılmak amaçlanmış,bunun sonucunda da mekana “ Gırgır Sokak “ adı verilmiştir. Aynı zamanda mekan, Gırgır dergisinin sayfa düzeni ve karikatürleri kareleme sisteminden yola çıkılarak oluşturulmuştur. Dergideki bu kareleme yöntemi, mekana ayırıcı görevi gören dolu ve boş karelerden oluşan bir duvar ile yansıtılmıştır



GİRİŞ ALANI Mekana ilk girildiğinde kullanıcıyı karşılayan bir kiosk bulunmaktadır. Buradan bilet alışverişi yapılabilmektedir. Aynı zamanda kiosk’un arka tarafında bulunan lockerlar kullanıcıya fazla eşyalarını saklama alanı sağlamaktadır. Kioskun arka yüzeyinde ise kullanıcıların mekan ile ilgili bilgilenebilecekleri bir video izlencesi bulunmaktadır.


AMFİ ALANI Alanda dört basamağa sahip, kullanıcıya serbest oturum sağlayan bir amfi bulunmaktadır. Amfinin arka kısmında ise karelere ayrılmış bir duvar ve Gırgır arşivine sahip kütüphane bulunmaktadır.


SERGİ ALANI Sergi alanının sarı duvar yüzeyini kaplayan Gırgır zaman çizelge duvarında rölyefli yüzeylerin üstünde kullanıcıya Gırgır dergisinin tarihçesi ile ilgili bilgiler verirmektedir. Alanın orta kısmında Oğuz Aral’a ayrılmış bir bölüm bulunmaktadır. Sarı duvarda bulunan yüzeylerde, Aral hakkında metinsel bilgiler verilirken, üç adet masada ise çizerin eskiz defterleri ve gözlüğü gibi kişisel eşyaları sergilenmektedir. Sergi alanında beş adet silindirik eleman bulunmaktadır. Her biri bir çizere aittir. Bir yüzeyinde çizerin fotoğrafı ve hakkında rölyefik metin bulunurken diğer yüzeyinde ise kullanıcı tanımlanmış bölüme kafasını yerleştirip,kol yardımıyla çizerin çeşitli karakterlerini üç boyutlu olarak deneyimleyebilmektedir.


ALIŞVERİŞ ALANI Hediyelik eşya alanında satışların yapıldığı bir kiosk bulunmaktadır. Bu kioskun ön kısmında bulunan mesh raflarda eski Gırgır sayıları bulunur. Alanın duvarında Gırgır temalı tişörtler bulunurken üç ayrı silindir elemanda ise Gırgır temalı eskiz defterleri ve kalemler bulunmaktadır.


BAR ALANI Bu alanda, yiyecek alım satımının yapıldığı bir bar bulunmaktadır. Aynı zamanda kullanıcıların topluca veya bireysel kullanabilecekleri masalar ve oturum alanları bulunmaktadır. Alan toplam 22 kişi kapasiteye sahiptir.


DIY ALANI Alanın merkezinde yuvarlak bir alan bulunmaktadır. Burada kullanıcıların karikatür yapımını deneyimleyebilecekleri atm’ler konumlanmaktadır. Alanın dışında bulunan yay şeklindeki kısımda ise kullanıcıların serbest çizim yapabilecekleri yüzeyler bulunmaktadır.


LOUNGE ALANI Alanda 3 ayrı kota sahip serbest oturma elemanı bulunmaktadır. Aynı zamanda çift taraflı çalışan kütüphane, hem serbest oturum alanı ile hem de bireysel çalışma alanı ile ilişkilenmektedir.



Projeye ait portfolyoya ulaşmak için














bottom of page