top of page

Beril Kaymak | Işıl Bulgur

ESİNEVİ | SOF KUMAŞI

Ankara sofu, Ankara keçisinden elde edilen tiftikten dokunan bir çeşit kumaştır.

Ankara keçisi yününden üretilen, toplumun seçkin kesimleri tarafından tercih edilen sof dokumaları Ankara ili ve İç Anadolu bölgesine özgü geleneksel dokumalardandır. Günümüzde dokunulmamakta ve örnekleri sadece müzelerde görülmektedir. Bu bakımdan, Ankara sofu bu coğrafyaya ait kültürel miraslardan biridir.



GİRİŞ Mekana girdiğimizde bizi ücretsiz sergi- geçici sergi yüzeyi karşılıyor. Biletimizi aldıktan sonra müze alanımıza giriş yapılıyor.

SERGİLEME ALANLARI Sergileme elemanları, VEKAM yayınlarının çıkarmış olduğu SOF kitabında bulunan içindekiler kısmında yer alan beş temel başlığı içerecek şekilde beş ayrı istasyondan oluşuyor. sergileme elemanları geometrisini kumaşın bilindik dalgalanma hareketinden alıyor.

Bir istasyondan diğerine geçerken tavandan sarkan dijital ekranda Kerime Senyücel’in Tarihi Dokumak- Ayaş ve Tosya belgeselleri gösteriliyor.


TİFTİK GÖZLEM YERİ Asma kata çıktığımızda sof belgesellerinin gösterildiği video odaları bulunuyor. Sonra kubbeyi ve kumaş aydınlatmayı deneyimleyebileceğimiz oturma- dinlenme alanımız bulunuyor. Oradan VR alanına ve mikroskopla tiktik gözlem yüzeyine ulaşabilirsiniz.





Projeye ait portfolyoya ulaşmak için tıklayınız...








bottom of page