top of page

Sena Baysoy

İnteraktif Müzeler: Black Metal Müzesi

Black Metal Müzesi’nin ( Günahkarın Kollarında ), black metali bilen, bilmeyen, kulaktan dolma bilgilere sahip olan insanları hedefleyen ve onlara Black Metal 101 niteliğinde bu müziği tanıtan bir müzedir. Yani matematik bilmeyen birine integral değil dört işlem öğretilmektedir. Katılımcılar bu müzeye giriş yaptıklarında black metal hakkında karşılaştıkları görkemle bilgi sahibi olabilecek, kendilerini sahnede istedikleri enstrümanı ya da vokali yapabilir kılan odacıklara girip bu hazzı tadabilecek, yaşayan efsaneler ve/veya efsane olmuş, kendini bu müziğe adamış insanları kendi dillerinden dinleyebilecek ve ardından kendi kostüm ve makyajlarını ( corpsepaint ) seçip kendilerini görebilecekleri ve sonunda da bu ihtişam içinden mekanın uğurlamasıyla ayrılacakları bir müzedir.


Bu müzenin atmosferi karanlık ve katılımcılara nerede olduklarını ve nereye geldiklerini sorgulatacaktır. Giriş ve çıkışlarda bu bahsedilen soruları kendi içlerinde sorgulama evresindeyken, kendilerini bir anda mekanın göbeğinde bulacakları şekilde tasarlanmıştır. Çıkış için de adeta mekan, tasarımcıları uğurlar pozisyondadır. Mekan tasarlanırken “ruh” ve “beden” ikilisinden doğmuş olup evrilmiştir.


Mekanda kullanılan ayrıcı elemanlar seperatörlerdir. Müze olduğundan mütevellit kalıcılık değil etkili olmak söz konusudur. Müzenin süresi dolduğunda rahatlıkla mekan terkedilir pozisyonda bırakılır. Malzemeler soğuk malzemelerdir, beton sıva gibi. Seperatörlere uygulanan malzemelerin dokularına önem verilmiştir. Çünkü amaç her yönden katılımcıyı etkilemektir.


Tavanda black metalin sembolü olan “pentagram” parçalanarak asma tava haline getirilmiştir. Mekanın göbeğinde zemin üzerine sıkıştırılmış ayna parçaları, katılımcılar üzerine ayak bastığında aynadan kednilerine yansıyan ışık kümesinin yanıp söndüğünü farkedebilir pozisyonda tasarlanmıştır. Bunun amacı da tavandaki parçalanmış pentagramı görünür kılmaktır.

Vuforia Uygulamasına girerek projenin sanal gerçeklik üzerindeki 3D hali görebilirsiniz. Karekodu okumak ve uygulamayı indirmek için linke tıklayınız..







bottom of page