top of page

Özge Özoğlu

İnteraktif Müzeler: İllüzyon Müzesi

İnteraktif illüzyon müzesi kullanıcılara şaşırtıcı bir deneyim yaşatmayı hedefler. Çeşitli göz oyunlarıyla alışkın olunmayan bir deneyim yaşatır. İnteraktif illüzyon müzesi 2 ana bölümden oluşur. Amaç bir portaldan geçerek illüzyonu gerçek hayattan tamamen uzaklaşarak deneyimlemektir. İlk alanda kullanıcılar illüzyonu daha çok gerçek hayata uygun ve sosyal bir şekilde deneyimler. Daha sonra bir portalla birlikte ikinci deneyim alanına geçerler bu alanda tamamen illüzyonun içerisinde bulunurlar. İkinci deneyim alanına geçiş yaptığımızda bizi daha gerçek hayattan uzak, hayal dünyası gibi bir alan karşılar.

Mekânın genelinde aynanın yansımasını kullanarak illüzyon yaratması amacıyla tamamen açılı aynalardan oluşan bir asma tavan bulunur. Mekânın girişinde kullanıcıyı sosyal interaktif alan karşılar. Sosyal interaktif alanda kullanıcı, interaktif ekranlardan opart görsellerini deneyimleyebilir, illüzyon objelerini deneyimleyebilir, portresini çekerek onu bir opart görseline çevirebilir, ekranlardan müze hakkında ve illüzyon tarihi hakkında bilgilendirme alabilir.

Portal tamamen interaktif ekranlarla kaplıdır bu ekranlardaki efektler herhangi müdahaleye geri tepki verir. Ayrıca bu efektler sürekli değişerek kullanıcılara farklı illüzyon efektleri deneyimlemesi sağlanmıştır.

Sonsuzluk aynası alanında duvarlar tamamen aynalarla kaplıdır, bu aynalar zemin ve tavandaki ekranlardaki sürekli değişen efektleri sonsuz kere yansıtarak kullanıcıya sonsuzluk hissini deneyimletir.

Hologram alanında kullanıcının dokunmatik ekrandan tercih ettiği illüzyon hologram efektleri mekânın geneline yansıtılarak kullanıcıya deneyimletilir. Son olarak kullanıcı eğer isterse hediyelik eşya dükkanına yönelip çeşitli illüzyon kitapları, tişörtler, müzede deneyimlediği çeşitli illüzyon opart görsellerini ve illüzyon objelerinin minyatür halini satın alabilir.

Vuforia Uygulamasına girerek projenin sanal gerçeklik üzerindeki 3D hali görebilirsiniz. Karekodu okumak ve uygulamayı indirmek için linke tıklayınız..







bottom of page