Ahmet Berk Turgut

LAZZONI - Ofis Projesi

Mekanın kurgu ögesi kot olarak yükselen sonrasında yırtıklarla duvara ve tavana dönerek alanları tanımlamayan, açık tavanı mekanda daha fazla hissettiren, aynı zamanda sürekliliği de sağlayan ahşap yüzeydir. Bu yüzeyin mekana sağladığı sıcak atmosfere eşlik edebilecek lila ve yeşil rengiyle birlikte kontrastlığı sağlayacak vurucu kırmızı rengi de kullanılmıştır. Yönetici odalarına geçişte estetik kaygı güdülerek yüzyıllardır mimaride kullanılan arkat tercih edilmiş olup bu arkat ve yüzey değerlendirilirken malzeme kararı ahşapla renklerin sıcaklığına zıtlık oluşturma isteğiyle mekana endüstriyel bir hava katan metal meş ve beton olarak tercih edilmiştir.

ALAN 1. Mekanın cephesi içeri çekilerek hem lobi hem toplantı odasıyla çalışabilecek bir oturum sağlanmıştır. Ardından ulaşılan çalışma ve ofis alanı asma ahşap tavanla referans edilmiş, bölücü ögelerle tekdüzeliği azaltılmış ve gün ışığına en yakın noktada konumlandırılmıştır. Asma tavanda bir tarafından sabit diğer tarafından sarkan çizgisel aydınlatma ve ona destek lokal olarak keçe "curve" aydınlatma bulunmaktadır.

ALAN 2. Büyük toplantı odasına sağlanan çift taraflı giriş ile dışarıdan gelecek misafirlere kolaylık sağlanmıştır. Yönetici odaları atölye çalışma alanına bakmakta ve gerektiğinde çalışanlarıyla birlikte olabileceği geniş bir masayla, yüzeyler ve çizgilerden oluşan büyük bir kütüphaneye sahiptir. Yönetici odalarına geçişte bulunan arkatlı yüzey hem yöneticiye hem de çalışanlara fazlası zarar olabilecek mahremiyeti aşırıya kaçmadan mekanda kurgulamak amacıyla kullanılmıştır.

ALAN 3. Sosyal alan ise mekanın son bölümünde yer almasına rağmen hem ofis, hem yönetici, hem de toplantı alanlarıyla ilişki kurması bakımıyla tüm kullanıcılara hitap etmektedir. Bu alanın birinci kısmında tasarlanan oturumlarla çalışanların birlikte vakit geçirmesi amaçlanmıştır. İkinci ve üçüncü kısımda bulunan kitchenette ile amfi alanı kırmızının etkisiyle ana ögeye dönüşmüş ve hem tezgahında hem bar yüzeyinde kullanılan beyaz terrazzo ile sadeliğine şıklık katmıştır. Tavanda ise keçe paneller alanı tanımlayıp mekanımızın öncesinde kullandığımız sarkma mantığını, keçe malzemeyi ve lila rengini tekrar bizlere hatırlatıyor.


Projeye ait portfolyoya ulaşmak için tıklayınız...