LOFT PROJESİ | AYÇA ALTAN - ÇAĞILSU ULUSOY
2023 Yaz Dönemi için hazırladığımız Loft Projesi için kullanıcımıza bir meslek seçmemiz gerekti, bu kişinin Stop Motion tekniğiyle filmler çeken bir yönetmen olması kararlaştırıldı.
Kısaca Stop Motion tekniğini anlatırsak:
Animatörlük bir nevi yaratma duygusudur. Kağıt üzerine çizilen bir karaktere onu konuşturup atlatarak, ağlatıp güldürerek yaşam verilir. Bu davranışın en verimli sergilendiği canlandırma tekniği şüphesiz stop motion’dır. Bilinen ve en çok kullanılan malzeme, “kil” yani çamur ile yapılmış bir kuklaya, yaşam yaratmaktır.
'Frame by frame' tekniği ile tek tek resimleri ya da devinimsiz nesneleri, gösterim sırasında devinim duygusu verilebilecek biçimde düzenleme ve filme aktarma işidir.
Stop-Motion tekniğinin en önemli özelliklerinden biri kukla ve armatürlerdir. Çeşitli metal aksamlarla birleştirilmiş, robotik iskeletler üzerine, lateks, plastik ve kil hamuru gibi şekil verilmesi kolay, esnek malzemelerin eklenmesiyle yapılan kuklalar, filmlerin ana kahramanlarını oluşturur.
ARMATÜR: Armatürler kuklaların iskeletleridir. Kuklaları desteklerler ve etkileyici bir şekilde canlandırılmasına olanak sağlarlar. (Kuklanın bir strüktüre sahip olması ve bunun esnek, değişim ve dönüşüme izin veren bir materyalden (telden)olması, bir malzeme ve strüktür tanımı oluşturabilir.)
KUKLA: Lateks, plastik veya kil hamuru gibi şekil vermesi kolay, esnek malzemelerin armatüre geçirilmesidir. (Strüktür armatüre referans verirken, kukla da kullanılması esnek ve şekil verilebilir olması gibi bir kullanım yönüne -kullanıcının mekanı kontrol edebilmesine- referans verebilir. )
Armatür --------> STRÜKTÜR
Kukla -----------> MALZEME (kil,lateks..)
Yaşam verme, kontrol etme gücü ----------> Kullanıcının kendi ihtiyaç ve isteklerine göre ESNEK VE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR MEKANLAR düşünüldü.
Mesh üzerine kilden bölücü elemanlar
Oturma Alanı
Genel Perspektif
Atölye alanı, giriş alanından sonra kullanıcıyı karşılamaktadır. Yönetmenin vereceği atölyeler veya ekstra çalışmalar için stop motion stüdyosuna dönüşebilmesi hedeflenen alan için kil duvarlara bağlı hareketli yüzeyler eklenmiştir.
Mutfakla İlişkili Yeme- İçme Alanı
Dönüştürülen Atölye Alanı
Atölye alanı, giriş alanından sonra kullanıcıyı karşılamaktadır. Yönetmenin vereceği atölyeler veya ekstra çalışmalar için stop motion stüdyosuna dönüşebilmesi hedeflenen alan için kil duvarlara bağlı hareketli yüzeyler eklenmiştir.
Oturma Alanı
Dönüştürülen Sinema Alanı
Kil duvarların diğer tarafında ise hareketli yüzeyler oturma alanının, Yönetmenin vereceği atölyeler ya da günlük yaşamda kullanılabilmesi için film izleme alanına dönüşebilir şekilde kullanılmıştır.
Giriş Alanı
Loft projesinin plan yerleşiminde özel alanların üst katta kalması belirlenmiştir. Giriş alanından kullanılabilen dikey aks sayesinde üst katlarda bulunan uyuma alanlarına ulaşılmaktadır.
DEFTERİMİZİ GÖRMEK İÇİN :
Comments