top of page

Sara Mina Özdemir

Charlie'nin Çikolata Fabrikası Üzerine...


Charlie’nin Çikolata Fabrikası filmini konu alan bu projede ‘‘ Her şeyin Başlangıcı Olan ’’ fabrikanın giriş kapısı ele alındı.


Estetik işlevde; fabrikanın girişinde yer alan hiperboloid formun sıkışma, sarılma ve dönme eylemleri ile oluştuğu sembolize edildi. İki boyutlu gösterimde kullanılan siyah alanlarla sıkışma ve sarılma eylemleri tariflenerek, rölyefik düzen ile güçlendirildi. Bu verilerden referans alınarak oluşturulan 3 boyutlu düzende; kenarlara koyulan silindirik hacimlerle sıkışma eylemi; farklı yönlerden bakıldığında hiperboloid şekillerin görüldüğü formla, yüzey ve hacimde ki sarılma- dönme eylemleri gösterildi.


Sembolik işlev kapsamında ise fabrikanın giriş kapısı ile açılan umuda yolculukta ; yaşanan olaylar ve hayatın pürüzleri bağdaştırılarak bu durum renk geçişleri ile ifade edildi. Aynı döngü içerisinde tekrar eden farklı frekansta ki seslerin bir araya gelmesi ile çizgi çalışması oluşturuldu. Fabrikaya girildiği andan itibaren cezbedici ve dinamik olan iç mekan greyfurtun içi ile, fabrikadaki yaşanan olaylar ve pürüzler ise greyfurttaki tat değişimi olan tatlı – ekşi - acı ile özdeştirildi. Bu üç çalışma doğrultusunda hazırlanan ortak çalışmada duygu – doku odaklı olarak 3 adet malzeme ataması yapıldı.


Pragmatik işlevde ise ‘‘ Çikolata ve Dondurma ’’ başlığı altında 14-18 yaş hedef kitleye hitap eden bir kiosk tasarlandı. Yaş grubunun özelliklerinden biri olan deneyimleyerek kimlik kazanma olgusu, mekanın konseptine refere edilerek, her seferinde yeni bir tat deneyimleyecekleri özel alanlar oluşturuldu. Mekanda kullanılan donatılar ise hiperboloid formu oluşturan sıkışma ve sarılma eylemleri baz alınarak tasarlandı. Seçilen sahnede hissedilen duygu ve dokudan referans alan ‘‘ NETTING ’’ adlı malzeme seçilerek uygun görülen alana renk ataması yapıldı.


 

 
 

Ses çalışmasına refere olan video

 

Greyfurtun içindeki tat değişimi ile bağdaştırılan sahneye ait video kolajı

 







bottom of page