top of page

Beyza Gökçe

Suco Sürdürülebilir Su Matarası| Yeni Nesil Tasarım Ofisi

'Tasarlamak' ve 'çalışmak' eylemleri için kurgulanan fiziksel mekânın gereklilikleri, proje kapsamında sorgulanmış ve süreç içerisinde tartışılmıştır. Yapılan tartışmalar sonucunda günümüz dünyasında bu eylemleri gerçekleştirebilmek için bir fiziksel mekâna ihtiyaç olup olmadığı sorusu ortaya çıkmıştır. Gelişen teknoloji ile birlikte uzak, yakın, mesafe gibi kavramlar sorgulanmaya ve yeniden tanımlanmaya açık hale gelmişlerdir. Somut olmayan yollar ile kurulan etkileşim, 'çalışmak' eyleminin gerçekleşmesi için kısmen yeterli hale gelmiştir. Ancak insanların birlikte, tüm duyuları ile etkileşimde olarak çalışmasının ve üretmesinin sonuç ürünü olumlu etkileyeceğini düşünmekteyim. Her şeyin çok hızlı tüketildiği ve her durumun çok hızlı değiştiği günümüzde çalışmanın mekânı değişebilir, değişmekte ve değişecektir.


Bu proje ofislerin çalışma alanları olmaktan daha fazlası olması gerektiği düşüncesi üzerine gelişmiştir. 'Motivasyon' ve 'birliktelik' mekânları üzerine çalışılmış ve kullanıcıya kolektif çalışma alanları, dinlenme alanları, sosyal alanlar sunulmuştur.


Projenin omurgasını oluşturan form çevresinde kolektif çalışma ve amfi fonksiyonlarını barındıran iki ana alan tanımlanmıştır. Bu iki alan tasarlanan ofis içerisinde kullanıcının en etkileşimde olabileceği ve birlikte üretebileceği alanlardır. Bir tasarım fikrinin birlikte geliştirilebilmesine olanak sağlayan alan gelişimin, büyümenin, dönüşümün mekânı olan 'koza' adını almıştır.



Projede etkileşimin yoğun olması amaçlanmıştır. Bu sebeple mekânda şeffaflık, açıklık ve yarı açıklık üzerine düşünülmüş mekânda perde gibi geçirgen malzemeler kullanılmıştır. Mekânda duvar, bölücü gibi kapalı elemanlar kullanılmamıştır, sınırlar ve sirkülasyon mobilya ölçeğinde elemanlar ile organize edilmiştir. Sürekli kullanıma açık, dönüşen alanlar düşünülmüştür. Bu sebeple toplantı odası, yönetici odası gibi tanımlı mahaller yerine birbirine dönüşebilen alanlar tasarlanmıştır.



Projeye ait portfolyoya ulaşmak için tıklayın...








bottom of page