top of page

Özge Altay

Charlie'nin Çikolata Fabrikası Üzerine...



Çalışmaya başladığı andan itibaren bilinmezliğin getirdiği huzursuzluğu simgeleyen sakız makinası incelendi.


Omurgaya bağlı olan makina belli bir hiyeraşide çıkma eylemi gerçekleştirir. Çizgi ve rölyef çalışmasında farklı ölçülerdeki mekanizmalar çıkma eylemi gerçekleştirmiştir. Maket çalışmasında ise çizgi ve rölyefteki gibi kurgulanan çıkma eylemine referans verecek şekilde iniş çıkışı sağlayan kilit bağ sisteminin içinden çıkıp takılarak bağlanan farklı ölçülerdeki omurga sistemi görülmektedir.


Huzur duygusundan, makinanın çalışmasıyla huzursuzluğa geçişi renk doygunlukları ile ifade edilirken, çizgi çalışmasında ses; renk, çizgi boyları ve genişlikleri ile ifade edilmiştir. Doku çalışmasında çikolata kaplı dondurma huzur verirken tadına bakıldığında baharatlı oluşu huzursuzluk vermektedir. Makinanın çıkardığı güçlü ses ısındığını gösterip sertliğini bozarken malzeme seçimleri yumuşak ve sıcaktır.


Pragmatik İşlev kapsamında 14 – 18 yaş aralığı çikolata – dondurma grubu seçilmiştir. Dondurmalı kurabiyelerin doyurucu ve tatlı oluşu onları hormonel olarak desteklerken mekanın sağladığı teknolojik ortam huzursuzluk verir. Mekanda interaktif yüzeyli masalar duvarın içinden çıkıp takılarak kurgulanmıştır. Kullanılan malzeme çam derisidir, pürüzlü oluşu huzursuzluk verir.



 






 


Sakız makinasının sahnesi gösterilmiştir.

 
 






bottom of page